A dia d’avui l’ansietat ha substituït a la depressió com el trastorn psicològic número u i cada cop hi ha més gent medicada de manera crònica.

Importància de la dieta

Els neurotransmissors, com la serotonina, estan molt relacionats amb el nostre estat d’ànim. El 95% estan relacionats amb la salut del nostre budell prim y per això la nostra dieta és un aspecte vital. Factors clau:

  • Prendre aliments fermentats diàriament: miso, xucrut, pickles, Kombutxa, kefir
  • Evitar el sucre i la cafeïna: A banda de les circumstàncies personals que ens poden generar ansietat la cafeïna (cafè, té, refrescos tipus Cola, mate, guaranà i refrescos tipus Red Bull) i el sucre estan molt relacionats amb l’ansietat. Això pel fet que afavoreixen la sensació de pujada d’energia… i de baixada i de nou tornes a necessitar una altra dosi. Eliminar aquests dos aliments és clau.
  • No passar més de 6-7 hores sense menjar: els baixons de glucosa afavoreixen l’ansietat, atacs de pànic, etc. Tots entenem que el nostre mòbil sense bateria no funciona… doncs el nostre sistema nerviós és igual ja que si els nivells de glucosa i de nutrients no són correctes reacciona amb més ansietat i ens demanarà contínuament dolç o estimulants.
  • Aliments rics en omega 3: peix blau, llavors de lli, cànem, xia i gira-sol
  • Aliments rics en vitamines B: llevat de cervesa, cereals integrals
  • Mastegar i ensalivar correctament i menjar a poc a poc ens transmetrà una sensació de tranquil·litat, farem una millor digestió i el nostre budell prim fabricarà més neurotransmissors.
  • Beu més aigua. Som 75% aigua i sense la hidratació correcta el nostre cos es desequilibra.

Esmorzar ideal

Comença el dia amb un got d’aigua tíbia amb unes gotes de llimona o d’Aloe vera o de Kombutxa o dos dits d’aigua de mar.

No prenguis brioixeria ni cafè. Combina hidrats i proteïnes. Per exemple:

  • Iogurt amb fruita o cereals integrals i xia o cànem.
  • Pa integral amb tahín, paté vegetal, formatge, ous, gall d’indi, etc.
  • Si vols beure suc de fruites o verdures afegeix sempre duos cullerades soperes d’alguna proteïna vegetal (ametlla, cànem, arròs, etc.). No ens convé que se’ns dispari la glucosa.
  • Pren una infusió de Romaní, passiflora i estèvia (podem beure té vermell o blanc si els primers dies encara necessitem un poc de teïna)

A mig matí

Un grapat d’ametlles, nous o avellanes amb una altra infusió ens calmarà l’ansietat i ens ajudarà a arribar a l’hora de dinar perfectament.

Dinar

Verdura al dente (una part en forma d’amanida) amb llegums o verdura amb un cereal (quinoa, arròs integral, mill, cous-cous, pasta, etc.). Afegir germinats, llavors, oli d’oliva i si no hem posat llegums, podem afegir un altra proteïna (formatge, tofu, peix, pollastre, Quorn, etc.).

A mitja tarda

Tria entre una fruita, fruits secs o un kefir.

Per sopar

Verdures amb una proteïna (peix, ous, formatge, Quorn, tofu, tempeh, etc.). Afegir al plat un bon greix (oli d’oliva, alvocat, llavors, etc.). Ja no necessitem molts hidrats (arròs, pa, pasta), ja que no tindrem més activitat fins l’endemà.

Algunes persones tenen prou amb una abundant sopa de verdures i una cullerada sopera de flocs de civada (molt relaxants) i una proteïna (una cullerada de proteïna de peçol, un poc de formatge ratllat, un ou, etc.)

Sopar més d’hora i molt suau.

Suplements interessants

  • Ansiomed Bioserum): triptòfan i vitamines B
  • Passiflora (Eladiet): ideal per l’ansietat
  • Infusió tranquil·litzant (Cª de las Indias)
  • Picolinato de cromo (Solaray): ansietat pel dolç

Prioritats a la vida

Replantejar-nos quines són les nostres prioritats ens farà gaudir del que tenim i no estar pendents del que ens falta o tenen els altres.

Sanar les emocions

Analitzar quines situacions ens creen ansietat i veure com les enfoquem d’una altra manera. L’ajut d’un professional (psicòlegs, terapeutes, etc.).

Compte amb l’abús de mòbils, tauletes i consoles

Alteren el sistema nerviós així que millor fer més exercici, més lectura i més conversació amb la família i els amics.

Dormir més

És molt positiu anar a dormir 30 minuts abans del que és habitual en nosaltres. Descansar bé és bàsic. Beure, abans d’anar a dormir, una infusió digestiva i relaxant.

 

 

La respiració i l’ansietat

El ioga, la meditació, la sofrologia i les arts marcials saben que si respirem més pausats, amb més profunditat i més centrats en l’abdomen aconseguirem controlar el nostre estat d’ànim (especialment l’ansietat).

Exercici físic

Ens ajuda a respirar millor i a descarregar l’estrès.

La tècnica del 4-7-8

És una tècnica del Dr. Weil que serveix tant per dormir com per combatre l’ansietat o simplement quan ens volem relaxar ràpidament.

Primer expulsa totalment l’aire dels teus pulmons i després agafa aire pel nas durant 4 segons.

Aguanta l’aire als teus pulmons durant 7 segons.

Ara vés soltant-lo lentament durant 8 segons.

Repeteix aquest exercici 6 vegades seguides i veuràs com la teva ansietat disminueix ràpidament. Podem fer aquest exercici al despertar-nos i abans d’anar a dormir o en qualsevol ocasió que ens produeixi ansietat.

Conclusió

Si volem eliminar l’ansietat de la nostra vida hem de fer, doncs, una sèrie de canvis: eliminar la cafeïna i el sucre, millorar la nostra dieta i no passar més de 6 hores sense menjar, practicar exercici físic, canviar la nostra respiració i revisar les prioritats que tenim a la nostra vida.

Aquests consells només són conclusions personals. Cerqueu sempre l’assessorament d’un professional.