És important menjar el més variat possible, ja que cada família d’aliments ens aporta nutrients diferents.
-
Olis vegetals:
De primera pressió en fred. Ampolla de vidre fosca. Prendre’ls en cru. Exemples: oli d’oliva, gira-sol, blat de moro, càrtam, sèsam, carabassa, llinosa, etc.
-
Algues
Efecte remineralitzant i depuratiu. Activen el metabolisme. Precaucions (hipertiroïdisme).
Exemples: Espirulina, Kombu, Wakame, Nori, etc.
-
Cereals
Rics en hidrats i minerals. Donen energia. Que siguin integrals. Exemples (amb gluten): blat (normal, kamut i espelta), civada, ordi i sègol.
Sense gluten: amarant, arròs, mill, quinoa, blat de moro, blat sarraí i Teff.
-
Endolçants
Evitar el sucre blanc (efecte desmineralitzant i hipoglucemiant) i els sintètics (sacarines, aspartams, etc.).
Alternatives: agave, estevia, sucre de canya, mel, melasses, atzavara, sucre de bedoll o xilitol.
-
Espècies
Usos culinaris: com a saboritzants, conservants i desinfectants.
Usos medicinals: aperitives, digestives, immunològiques.
Exemples: all, orenga, gingebre, etc.
-
Fermentats
Ajuden a conservar els aliments i milloren el seu aport de nutrients. Beneficien la “flora intestinal”
Exemples: xucrut, pickles, miso, iogurt, kefir, Kombucha, all negre, etc.
-
Fruites
Efecte depuratiu, antioxidant, laxant i alcalinitzant.
Ideal fruita de temporada.
-
Fruits secs
Aport de minerals (calci, magnesi, etc.), proteïnes. Donen molta energia. Menjar-los crusos o torrats.
Exemple: ametlles, avellanes, festucs, nous, etc.
-
Germinats
“El miracle dels pans i els peixos”, ja que multipliquen els nutrients d’aquell aliment i milloren la seva digestibilitat.
Ideal para la gent que no paeix bé els llegums
Exemples: soja, llenties, blat, alfals, etc.
-
Làctics
Font de calci… i de problemes (al·lèrgies, asma, diarrees, etc.).
Exemples: llet, mató, nata. Ideal prendre’ls fermentats: iogurt, formatge, “Suero”….)
Fonts vegetals de calci: llavors de rosella, pinyons, xia, sèsam, verdures de color verd, algues, fruits secs, llegums, etc.
-
Llegums
Rics en proteïnes vegetals, fibra, minerals, etc.
Com fer que siguin més digestius: amb condiments (comí, anís verd, etc.), respectant les compatibilitats (plat únic amb verdures), passades pel “xino”, germinats.
Exemples: llenties, cigrons, mongetes seques, azukis, soja verda, etc.
-
Proteïnes vegetals
No tenen greixos saturats i són més fàcils de pair.
Exemples: Derivats de la soja (tofu, tempeh), seitán o gluten (prohibit pels celíacs), llegums, Quorn (un fong), fruits secs, algues, etc.
-
Bolets
Molts nutrients. Ideal per fer dieta: poques calories i gran efecte saciant.
No collir-los prop de carreteres o zones industrials.
-
Llavors
Riques en Omega 3 i 6. Ideals per problemes cardiovasculars, com antiinflamatoris naturals i per la pell.
Exemples: llavors de lli, xia, rosella i cànem.
Les de sèsam aporten Omega 6
-
Verdures i hortalisses
Fibra, minerals i vitamines. Comprar-les segons la temporada. Adaptar la cocció a l’estació.
I si no m’agraden?: Creativitat i, al principi, menys quantitat.