És important menjar el més variat possible, ja que cada família d’aliments ens aporta nutrients diferents.

 

  • Olis vegetals:

De primera pressió en fred. Ampolla de vidre fosca. Prendre’ls en cru. Exemples: oli d’oliva, gira-sol, blat de moro, càrtam, sèsam, carabassa, llinosa, etc.

 

  • Algues

Efecte remineralitzant i depuratiu. Activen el metabolisme. Precaucions (hipertiroïdisme).

Exemples: Espirulina, Kombu, Wakame, Nori, etc.

 

  • Cereals

Rics en hidrats i minerals. Donen energia. Que siguin integrals. Exemples (amb gluten): blat (normal, kamut i espelta), civada, ordi i sègol.

Sense gluten: amarant, arròs, mill, quinoa, blat de moro, blat sarraí i Teff.

 

  • Endolçants

Evitar el sucre blanc (efecte desmineralitzant i hipoglucemiant) i els sintètics (sacarines, aspartams, etc.).

Alternatives: agave, estevia, sucre de canya, mel, melasses, atzavara, sucre de bedoll o xilitol.

 

  • Espècies

Usos culinaris: com a saboritzants, conservants i desinfectants.

Usos medicinals: aperitives, digestives, immunològiques.

Exemples: all, orenga, gingebre, etc.

 

  • Fermentats

Ajuden a conservar els aliments i milloren el seu aport de nutrients. Beneficien la “flora intestinal”

Exemples: xucrut, pickles, miso, iogurt, kefir, Kombucha, all negre, etc.

 

  • Fruites

Efecte depuratiu, antioxidant, laxant i alcalinitzant.

Ideal fruita de temporada.

 

  • Fruits secs

Aport de minerals (calci, magnesi, etc.), proteïnes. Donen molta energia. Menjar-los crusos o torrats.

Exemple: ametlles, avellanes, festucs, nous, etc.

 

  • Germinats

“El miracle dels pans i els peixos”, ja que multipliquen  els nutrients d’aquell aliment i milloren la seva digestibilitat.

Ideal para la gent que no paeix bé els llegums

Exemples: soja, llenties, blat, alfals, etc.

 

  • Làctics

Font de calci… i de problemes (al·lèrgies, asma, diarrees, etc.).

Exemples: llet, mató, nata. Ideal prendre’ls fermentats: iogurt, formatge, “Suero”….)

Fonts vegetals de calci: llavors de rosella, pinyons, xia, sèsam, verdures de color verd, algues, fruits secs, llegums, etc.

 

  • Llegums

Rics en proteïnes vegetals, fibra, minerals, etc.

Com fer que siguin més digestius: amb condiments (comí, anís verd, etc.), respectant les compatibilitats (plat únic amb verdures), passades pel “xino”, germinats.

Exemples: llenties, cigrons, mongetes seques, azukis, soja verda, etc.

 

  • Proteïnes vegetals

No tenen greixos saturats i són més fàcils de pair.

Exemples: Derivats de la soja (tofu, tempeh), seitán o gluten (prohibit pels celíacs), llegums, Quorn (un fong), fruits secs, algues, etc.

 

  • Bolets

Molts nutrients. Ideal per fer dieta: poques calories i gran efecte saciant.

No collir-los prop de carreteres o zones industrials.

 

  • Llavors

Riques en Omega 3 i 6. Ideals per problemes cardiovasculars, com antiinflamatoris naturals i per la pell.

Exemples: llavors de lli, xia, rosella i cànem.

Les de sèsam aporten Omega 6

 

  • Verdures i hortalisses

Fibra, minerals i vitamines. Comprar-les segons la temporada. Adaptar la cocció a l’estació.

I si no m’agraden?: Creativitat i, al principi, menys quantitat.