La Cúrcuma és una rel molt utilitzada al continent asiàtic tant a la cuina (és un colorant natural i aporta sabor) com per les seves propietats medicinals.
Propietats de la Cúrcuma
Evita la formació de coàguls en la sang prevenint així accidents cardiovascular.
Molt recomanable per calmar el dolor. El casos d’artritis i artrosi poden beneficiar-se molt d’aquesta rel.
Gran depuratiu pel fetge i això la fa molt convenient en casos de colesterol i problemes del fetge.
En digestions lentes, gasos, pèrdua de gana, etc.
Molt útil en problemes de pell ja que és molt depurativa i antioxidant.
Col·labora en el tractament del càncer ja que, com hem dit, és molt antioxidant i ens ajuda a produir substàncies anticanceroses com el glutation.
Pot millorar els problemes de “sucre” en sang.
Com utilitzar-la a la cuina
La podem trobar com:
- Rel fresca. La ratllem i la podem bullir per fer una infusió o per cuinar.
- en pols. La afegirem al menjar quan faltin un parell de minuts.
Vigilem ja que és un colorant (com el safrà) i taca molt.
Comencem per posar-ne poca ja que, com totes les espècies, en excés predomina massa el sabor i ens pot cansar.
En càpsules o comprimits
Ideal per gent que la vol més pel dolor o que no li agrada el gust. La dosi depèn de la concentració de cada fabricant i del problema a tractar.
Una infusió espectacular “curalotodo”
- 1 litre d’aigua
- 1 canyella en branca
- 1 cullerada sopera de gingebre fresc ratllat
- 1 cullerada sopera de cúrcuma ratllada
Bullir tots els ingredients durant 1 minut i deixar-la reposar 10. Colar. Es pot endolcir amb Atzavara (“Agave”) o sucre Xilitol (“Abedul”) o de coco ja que tenen baix índex glucèmic.
Ideal per refredats, mucositat crònica, digestions lentes, dolors crònics, colesterol, “sucre”, cansament crònic, etc.
Prendre dues o tres tasses al dia
Precaucions amb la Cúrcuma
No prendre-la en cas de:
- Embaràs. Pot afavorir les contraccions del úter.
- Pedres grans a la vesícula o als ronyons ja que en molta dosi podria produir un còlic.
- No aplicar-la com a mascareta facial ja que en deixaria la cara groga (és un colorant).
- Evitar-la si tenim trastorns de la coagulació i prenem a més medicaments tipus Aspirina, Sintróm, etc o si ens han de d’operar (deixar-la un parell de setmanes abans)
- Dificulta el tractament de quimioteràpia. Abans i després si la podem prendre.
- Medicacions per baixar la glucosa no serien compatibles
Reflexió
La cúrcuma és una planta fantàstica. Per cuinar o en infusions no acostuma a tindre cap efecte secundari però hem de vigilar si en prenem cada dia o ho fem en forma de comprimits ja que és més concentrada.
Com millorar l’eficàcia de la cúrcuma
Al cuinar-la afegir sempre una mica d’oli ja que afavoreix la seva absorció.
Combinar-la amb una mica de pebre també millora la seva eficàcia.
En infusió precisament és menys efectiva ja que els seus principis actius són poc solubles en aigua.
En comprimits o càpsules (en extracte) serà la millora manera quan la volem pel dolor ja que és més concentrada.