Què és el kefir de llet?

És una mena de iogurt (menys espès) que podem aconseguir fent fermentar la llet de vaca o cabra amb una mena de nòduls.

 

Quines propietats té?

Com tots els aliments fermentats és molt beneficiós per la flora intestinal i desinflamar el budell prim. Això el fa molt convenient per al·lèrgies, defenses molt baixes, problemes de pell, gasos, inflamació intestinal, estrenyiment o diarrees cròniques, depuració general, etc.

 

Quina dosis al dia?

Un got o dos al dia és més que suficient. El podem prendre com a esmorzar, postre o berenar. Si li afegim trossets de fruita fresca, llavors (sèsam, xia, cànem, etc.) o fruits secs estarà boníssim.

 

Diferències amb el kefir d’aigua

Els beneficis terapèutics són molt semblants però és ideal quan no volen prendre gens de sucre o busquem una beguda més proteica. El podem fer amb llet de vaca o de cabra.

 

Ho poden prendre la gent intolerant a la lactosa?

Encara que amb la fermentació desapareix gran part de la lactosa la gent al·lèrgica no ho poden prendre. La gent que només és intolerant podria començar només amb una cullerada i anar provant. Millor prendre el kefir d’aigua.

 

Com conservar els nòduls

Els podem deixar a la nevera només amb aigua durant vàries setmanes. Una altra alternativa és congelar-los, ben secs, dins d’una bosseta o taper.

 

Regala kefir

Al cap de poques setmanes veuràs que el kefir no para de créixer. És el moment de treure una quantitat i regalar-li-ho a algun conegut o portar-lo al teu herbolari perquè li ho regalin a una altra persona.

 

Ingredients per preparar un litre de kefir d’aigua

  • 1 got de llet de vaca o cabra
  • 50 grams de nòduls de kefir
  • 1 pot de vidre sense tapa
  • 1 gassa

 

Elaboració

Posar la llet (a temperatura ambient) i els nòduls de kefir dins d’un pot de vidre.

Tapem amb una gassa (deixa passar l’oxigen però no la pols o insectes) i deixem fora de la nevera.

Reposar un mínim de 24 hores. A més temps ens quedarà més àcid i més espès.

Colar-ho i guardar en la nevera (màxim un parell de dies).

Rentarem amb aigua els nòduls i podem tornar a repetir de nou l’operació posant-lo de nou amb llet.

 

Els nostres consells

A mesura que els nòdul vagin reproduint-se necessitaríem cada cop afegir més llet i obtindríem pot ser massa kefir.

El que podem fer és treure part dels nòduls i regalar-los.

Si estem uns dies fora o volem descansar de prendre kefir podem deixar els nòduls amb aigua dins de la nevera. Normalment aguanta així vàries setmanes.

Preparar-lo i guardar-lo sempre en envàs de vidre, ja que al ser una mica àcid podria agafar gust metàl·lic i transmetre’ns els metalls de l’envàs.