Què es el Kombutxa?
El té Kombucha és una beguda resultant de fermentar una mena de fong, aigua, té i sucre.
Quins beneficis pot tenir per la nostra salut?
- Efecte depuratiu ja que aporta àcid glucurònic. Molt recomanable per psoriasi, dermatitis i altres problemes de pell.
- Per problemes digestius: regula l’estrenyiment, elimina els gasos, desinfla la panxa inflada i digestions pesades.
- Millora la immunitat ja que és ric en probiòtics: ideal, doncs, per al·lèrgies i intoleràncies alimentaries i malalties autoimmunes.
- Augmenta el nostre nivell d’energia ja que afavoreix l’absorció de nutrients.
És un “curalotodo”?
Clar que no però és ben cert que els aliments fermentats són molt importants per gaudir d’una bona salut del budell prim i aquest és clau per l’absorció de nutrients, els nostres nivells de serotonina i el nostre sistema immune.
Què necessitem per preparar el Kombutxa?
1 pot de vidre (mai metàl·lic ni de plàstic)
1 gassa esterilitzada o un drap de cuina net
1 goma elàstica
1 “làmina” del fong kombutxa
1 litre d’aigua mineral o filtrada
2 bossetes individuals de te negre
70 g de sucre integral o de rapadura o de panela
Elaboració
- Fer el té i deixar-lo refredar.
- Afegim el sucre i ho remenem bé.
- Posar-ho dintre del pot de vidre.
- Afegir-hi el fong kombutxa.
- Taparem el pot amb el drap o gassa i ho ajustarem amb una goma elàstica per a que no entri pols ni cap insecte. No ho fem amb un tap ja que la fermentació necessita oxigen.
- Ho deixarem dins d’un armari ja que necessita un ambient fosc i fresc.
Algunes persones la primera vegada hi posen 120 mil·lilitres del te kombutxa ja preparat o una mica de vinagre. Això farà que al menys la primera vegada la fermentació sigui la correcta.
Quants dies necessitarà reposar?
Normalment necessitarem entre 7 i 10 dies encara que algunes persones l’arriben a deixar varies setmanes. Si el deixem fermentar més dies el sabor s’anirà tornant cada cop més àcid ja que anirà consumint mes sucre.
Al ser un producte artesà no sempre tindrà exactament el mateix sabor encara que el deixem els mateixos dies.
Últim pas
Veurem que al fong li ha sortit “un fill” o un altra capa que es pot desenganxar. Ho traurem i ho podem regalar a un altra persona. Nosaltres continuarem utilitzant “la mare”.
Conservació
Colarem el producte però guardarem el fong amb mig got del líquid obtingut per poder continuar fent més te kombutxa.
El líquid ja colat cal deixar-lo a la nevera. Tindrà un gust lleugerament àcid i amb bombolletes.
Dosis diària
Mig got dos o tres cops al dia. Algunes persones en prenen encara més però en excés ens podria donar gasos o diarrea. Observar quina és la dosi que ens fa sentir bé.
I si no en vull prendre més durant uns dies?
Si marxem uns dies o de moment no en volem prendre’n més deixarem el fong a la nevera amb aigua i una culleradeta de vinagre.
Què passa amb la gent sensible a la teïna?
La teïna resultant és molt poca però la gent a qui el te no els deixa dormir el poden prendre al matí o provar a fer-ho amb Rooibos o té desteinat.
Té alcohol?
És cert que els llevats (com el Kombutxa) generen alcohol al transformar els sucres però en aquest cas no es supera l’1%. És el mateix que menjar-se una fruita madura.
Els nostres consells
Encara que habitualment utilitzem te negre per preparar el Kombutxa també podem fer-ho amb te vermell, te verd o fins i tot el Rooibos (també és fermentat). Lògicament canviarà el gust.
El kombutxa és una bona alternativa a refrescos o sucs industrials. Algunes persones li afegeixen una mica del seu suc favorit per donar-li el gust que els hi agrada.
Mai utilitzar el fong si té taques fosques o estranyes. Amb el temps també podem notar que va perdent efecte. Aleshores el llençarem i utilitzarem a partir d’ara un “fill” nou.
Precaucions: si el preparem a casa ho hem de fer amb el màxim d’higiene (rentar prèviament les mans, bona neteja del pot, tapar-ho amb una gasseta esterilitzada) ja que es podria contaminar per algun bacteri. Això és molt important per persones molt malaltes, embarassos de risc, etc.