Què és la Quinoa?
És un aliment d’un sabor molt fi i que ens aporta moltes proteïnes i altres nutrients.
D’on és originari?
De l’altiplà bolivià. Es conrea des de fa més de 6.000 anys entre 4 i 6.000 metres d’altitud. Avui en dia també es produeix en altres països com Perú, Xile, etc.
Varietats de Quinoa
La podem trobar de color blanc, groga, negra, vermellosa, etc. i de diferents formes (més rodona, més plana, etc.).
La varietat Quinoa real és la més apreciada pel seu delicat sabor.
Propietats de la Quinoa real
- Ideal per vegetarians: molta proteïna i de fàcil absorció.
- Per gent que fa dieta: aporta pocs midons, té un baix índex glucèmic i poques calories.
- Molt digestiva: no té gluten.
- També aporta minerals com el calci, magnesi, ferro, potassi i vitamines del grup B.
En resumen: un aliment molt agradable, fàcil de cuinar i que no ens engreixa i molt sa.
Cóm es cuina la Quinoa?
La dosi habitual és d’una mida de quinoa per tres d’aigua durant 15 minuts a foc mitjà. Si abans de cuinar-la la torrem uns minuts a foc mig encara queda més gustosa.
Un cop cuita la podem barrejar amb verdures, amb amanida o cuinar-la per l’esmorzar amb qualsevol beguda vegetal (coco, arròs, civada, etc.), fruits secs i fruita.
Curiositats
Avui en dia ja ve rentada i ben neta per tal d’eliminar les saponines. Aquest procés abans es feia a ma per tal que fos més digestiva i eliminar l’efecte lleugerament tòxic de les saponines.
Amanida de quinoa
Un cop ja tenim cuita i refredada la quinoa li afegirem trossets de ruca (“rúcula”), tomàquet, olives negres, pastanaga ratllada, fules d’alfàbrega, germinats d’anuals i una salseta d’oli d’oliva i mostassa.
Per sobre podem posar pipes de gira-sol torradetes.